Дарія Цвек. До святкового столу. – Львів: Каменяр, 1976. – 199 с. Ціна 150 грн.
Починаючи з 1960-х з-під пера цієї жінки-легенди вийшли книги “Солодке печиво”, “До святкового столу”, “У будні та свята”, “Для гостей і сім’ї”, “Нашим найменшим”, “На добрий вечір”, “Малятам і батькам”... Кожна із цих книг стала бестселером, їх неодноразово перевидавали і перекладали на інші мови. Загальний наклад кулінарних видань Дарії Цвєк перевищив п’ять мільйонів примірників.
Навіть у 90-літньому віці Дарія Цвек продовжувала дивувати своєю надзвичайною працездатністю, встигала і куховарити, й укладати нові книжки із зібраних у молодості рецептів. Пані Дарії не стало 2004 року. Хоча незадовго до свого відходу вона встигла видати дві останні книги — «Святковий стіл» та «Малятам та батькам», сьогодні кулінарні книги Дарії Цвек — це рідкість. Хоча авторка завжди наголошувала, що пише для молодих, і їм справді було б що почерпнути у традиційних, часто незаслужено забутих рецептах приготування національних страв.
Різні святкові меню, які тут пропонуються, містять рецепти закусок, перших і других страв, солодкого печива, десертів, напоїв. Виберіть з них ті, які вам найбільше сподобаються.
У весільному меню є варіанти особливо урочистих обідів і вечерь відповідно до пори року. Можна скористатися ними і при готуванні святкового столу з нагоди золотого чи срібного весілля або іншої знаменної події. В меню на зорини - зразки менш пишних обідів, а також закусочно-солодкого столу. Вони стануть у пригоді і при відзначенні дня народження та інших прийняттях гостей. У весільного меню рецепти розраховано на 20 осіб, у меню на зорини — на 12, у всіх інших — на 5—6 осіб.
...Затишок у квартирі, святковий стіл, смачні страви, а головне — якнайбільше доброго настрою, і гостина неодмінно вдасться на славу. Бо, як мовиться в народі, «гість у дім — радість з ним»
|